Az olajcsere fontosságát a mai napig nem elég hangsúlyozni, egyrészt mivel a járművezetők alábecsülik ezt a témát pedig az olaj a motor 'vére', másrészt mert az autósok nagy része az olajcsere – aránylag kis – összegén is szeretne spórolni, az előírt olajcsere periódust egy kicsit kitolni..
Pedig a motor tartóssága miatt fontos,hogy az olajat és a hozzá tartozó szűrőket is rendszeresen és időben cseráljük.
Aktuális az olajcsere? Ne feledje, ez a lépés az egyik legfontosabb eleme autója karbantartását illetően.
Az olajcsere költsége még prémium minőségű motorolaj használata esetén is elenyésző ahhoz a költséghez képest, amit az elmaradása vonhat maga után.

Az olajcsere az autó karbantartásának legfontosabb eleme, mellyel komoly meghibásodások előzhetők meg.
Az olajcsere költsége még prémium minőségű motorolaj használata esetén is elenyésző ahhoz a költséghez képest, amit az elmaradása vonhat maga után.
A motorolaj felelős a motor alkatrészeinek kenéséért, ami az optimális súrlódás eléréséhez és ez által a kopás minimalizálásához szükséges.
Emellett még számos más feladata is van: hűtés, korrózió védelem, rés kitöltés, tisztán tartás, lerakódások képződésének megakadályozása, hideg indítás segítése.

Miközben leengedjük az olajat, átvizsgáljuk autóját. Az átvizsgálás közben időben fellelhetőek az esetlegesen előforduló meghibásodások, elhasználódott alkatrészek, hogy a gépjármű mindenkor megfeleljen a közlekedés biztonsági szempontoknak.
A különböző olajok – fékolaj, váltóolaj, szervóolaj – szűrők – légszűrő, pollenszűrő, üzemanyagszűrő, karterszűrő – gyertyák gyártó által előírt időközönkénti cseréje biztosítja a motor és a gépjármű megfelelő élettartamát.

A motor élettartama nagy mértékben függ a motorolajtól.
A súrlódás, intenzív hő és a szennyeződésektől a motorolaj elveszti kenőképességét, tisztaságát és szabad áramlását.

Motorolaj

Motorolaj biztosítja a motor mozgó alkatrészeinek kopásmentességét és a keletkező hő elvezetését. Vagyis a motorolaj a motor működése során is hártyavékony kenőréteget képez a két felület között.
Ezen kívül a motorolaj szerepet játszik a működés során keletkező hő elszállításában. Cserélődik ugyanis folyamatosan.
A felhevült motorolaj lefolyik az olajteknőbe, helyére friss, kevésbé magas hőmérsékletű motorolaj érkezik.
Kevesen tudják, hogy a jó motorolaj a tömítéseket is regenerálja, szakszóval kondicionálja. A jó minőségű motorolajokban ezt a funkciót külön adalék erősíti.
Fontos, a gyári előírásokat követni kell, 10, 15 vagy 20 ezer kilométerenként cserélni kell a motorolajat (vele a szűrőt, természetesen). Egy évnél tovább akkor se maradjon motorolaj a motorban, ha az kevesebbet futott.
Mindig a megfelelő viszkozítású motorolajat használja,melyben kollégáink segítenek.Gyors,szakszerű munkát végzünk melyben hatalmas mennyiségű olajkészletünk is segít.

Olajszűrő

Munkája során az olajat egy szűrő segíti. Mivel a motorban az olaj egyfolytában körbe-körbe jár, a beépített szűrő a folyadék által szállított szennyező anyagokat megfogja.
Ahhoz, hogy a motorolaj akár 30 ezer km-en keresztül el tudja látni funkcióját, szükség van a szűrő cseréjére is.
Az olajszűrőt minden esetben cseréljük!

Légszűrő

A levegőben megtalálható kosz, por és szennyeződések az égéstérbe jutva lerakódnak, és a motor kopását gyorsítják meg.
Az elektronikus alkatrészek, az érzékelők is károsodhatnak hatásukra, éppen ezért fontos, hogy a beszívott levegő megfelelően szűrt legyen.
Ezt a feladatot látja el a levegőszűrő, amely a vízcseppeket, homokot, port, pollent, kormot, és egyéb apró részecskéket kiszűri a levegőből.
További funkciói e mellett a zajbevitel csökkentése, valamint a hőmérséklet szabályozása.
Mint a legtöbb szűrő esetében, az is jelentősen befolyásolja a gépjármű optimális működését, ha elhanyagolja a levegőszűrő karbantartását.
A levegőszűrő sok más alkatrészhez és kellékhez képest olcsón beszerezhető, így nem érdemes ezen spórolni.
A motor meghibásodása jóval többe kerülhet utólag, célszerű tehát foglalkozni a funkcionálását elősegítő, néha talán apróságnak bélyegzett teendőkkel is.
A Márton Autószervíz csapata az Önök segítése érdekében ajánlatosnak tartja minden olajcsere esetén a levegő szűrőt is cserélni.

Pollenszűrő

A pollenszűrő a kabin felszerelésének nagyon fontos része, és cseréje ugyan olyan fontos, mint egy fék, az ablaktörlő lapáté vagy olajé.
A pollenszűrő biztosítja, hogy az autóba utasterébe belépő levegő tiszta és friss legyen.
Vagyis biztosítja, hogy a por, a pollen, a mikrorészecskék és még sok más ne kerüljenek az utastér levegőjébe.
A jó idő eljövetelével egyre többször használhatjuk gépjárműben a légkondicionáló berendezést, ami, ha nincs megfelelően tisztítva, akkor rengeteg gomba és baktérium telepszik meg a rendszerben.
Arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy milyen fontos időnként a rendszer tisztítása, amellyel családunk egészségét óvhatjuk meg.

A pollenszűrő típusai

Az autózás általános komfortérzetéhez tartozik a tiszta levegő, amiben az utastér szűrő segít. Egy átlagos gépjárműben ajánlott minden olajcserénél az utastér pollenszűrő cseréje. De évente egyszer legalább kötelezően ajánlott. A pollenszűrő az utastér egészséges levegőszűrője. Az utastérszűrők fajták két csoportból állnak. Az alap pollenszűrők mellett a piacon megtalálhatóak az aktív szenes szűrők (aktív szén) is, amik a levegő szűrés mellett a szagokat is megszűrik a gépjármű utasai számára.
A két pollenszűrő közötti különbség az, hogy az egyik normál sima fehér színű, míg a szénbevonatos az szürkébb.
Mi azt javasoljuk, hogy válassz minőségi aktívszenes pollenszűrőt, és ez az ajánlás nem a több pénz megszerzésére szolgál. Mert ugyanannyi időbe telik a szűrő cseréje, függetlenül attól, hogy melyiket választod.
Az ajánlás azon a tényen alapszik, hogy a kabinba szívott levegőt gyakran keverik a kipufogógázzal. Ezért a káros anyagok terhelése az autóban gyakran akár hatszorosa is lehet, mint ha az út mentén állsz. Szénszűrővel elkerülhetők ezek a káros mikrorészecskék.
Mivel a pollenszűrő, amint azt már korábban említettük, elhasználódnak és nem utolsósorban szennyeződik, fontos, hogy rendszeresen cseréljük. Minél több szennyeződés, annál nagyobb a levegő eltömődése. Egy eltömődött szűrő elveszíti a funkcióját. A piszkos pollenszűrő kevesebb friss levegőt enged be a kabinba, ami csökkenti a koncentrációt azaz befolyásolhatja a biztonságos vezetést.