Mindazok akik tulajdonosai egy gépjárműnek,legyen az autó, motorkerékpár vagy bármilyen más rendszámmal rendelkező jármű,minden bizonnyal átestek már az eredetiség vizsgálattal kapcsolatos teendőkön.
Azok akik még csak most tervezik első gépjárművük megvételét,nem árt ha tudják,hogy mire számíthatnak az eredetiség vizsgálat során.Miért is kell Eredetiség vizsgálatot készíteni?

Az eredetiség-vizsgálat kiszűri a bűncselekmény útján manipulált járműveket, ezáltal biztonságot nyújt a leendő tulajdonosnak.
A vizsgálat során a jármű valódiságán túl további fontos információkhoz is jutunk, vagyis meggyőződhetünk arról, hogy a jármű ténylegesen rendelkezik-e az adás-vétel során meghirdetett műszaki, technikai, jogi paraméterekkel.
Védi az eladó érdekeit, hisz a vizsgálat visszakereshető képanyaggal rögzíti a jármű és azonosítói egykori állapotát.A vizsgálat menete:

Első lépés a jármű okmányok valódiságának megállapítása. Az okmányok alapján az elektronikus rendszer összehasonlítja a jármű adatait a hatósági körözési listán szereplő járművekkel, járműadatokkal.
Következő lépésként, a vizsgáló a járműazonosító adatok valódiságát ellenőrzi, amely alapján a jármű gyári kialakításáról jut adatokhoz. Vizsgálatra kerül, hogy a jármű megfelel-e a gyári kialakításnak, történt- e nem engedélyezett átalakítás.
A vizsgálat során 25-40 fényképpel – a jármű kialakításától, kivitelétől és egyéb paramétereitől függően - regisztrálásra kerül a jármű állapota és minden elemen több ponton mérni kell a festékréteg-vastagság értékeket.
Ellenőrzésre kerülnek a jármű egyedi azonosítói, a motorszám (motorkód) és alvázszám karakterek, azok gyári jellege, hordozó elemek és azok bekötései.
A vizsgálat során egyéb azonosítók is ellenőrzésre kerülnek például különböző nagyobb javítások, összeépítések, fődarab cserék során ez az állapot megváltozik, ez a jármű bizonytalan származására, esetenként tudatos manipulálásra utalhat.Mikor kell az Eredetiségvizsgálat?

Az Eredetiségvizsgálatot egy gépjármű Adás-Vételét követően szükséges elvégezni. E vizsgálat nélkül a gépjármű átírása nem végezhető el.
Az Eredetiségvizsgálatot csak kizárólag engedéllyel rendelkező cégek végezhetnek, jóváhagyott telephelyen és berendezéssel.
Eredetiség Vizsgálat nem csak személygépkocsikra hanem minden gépjárműre szükséges: személygépkocsi, motorkerékpár, teherautó, autóbusz, pótkocsi, mezőgazdasági vontató és lassú járműre is.Az Eredetiségvizsgálat ára

Az előzetes eredetiségvizsgálat hatósági díjait a 29/2000 (VI.16.) BM rendelet tartalmazza.
Vagyis az Eredetiségvizsgálat hatósági díjas,tehát egész magyarország területén azonos az ára.A Márton Autószerviz által elvégzett vizsgálati kategóriák és díjak:

Vizsgálati kategória Vizsgálati alkategória Hatósági díj
Személygépjárművek Kis kategória (1400 ccm hengerűrtartalomig) 17 000 Ft
Személygépjárművek Közép kategória (1401-2000 ccm hengerűrtartalomig) 18 500 Ft
Személygépjárművek Felső kategória (2001 ccm hengerűrtartalom felett) 20 000 Ft
Motorkerékpárok 500 ccm hengerűrtartalomig 15 500 Ft
Motorkerékpárok 500 cm hengerűrtartalom felett 17 000 Ft
Motorkerékpárok Négykerekű segédmotoros kerékpár 14 000 Ft
Motorkerékpárok Kisteher gépjárművek (megengedett össztömeg: 3.5 t-ig) 20 000 Ft
Pótkocsik Könnyű pótkocsi (lakókocsi) 16 000 Ft
Pótkocsik Nehéz pótkocsi (megengedett legnagyobb össztömeg 3,5 t-ig) 17 500 Ft
Pótkocsik Különleges pótkocsi (felépítménnyel ellátott) 19 000 Ft
Teherautók 3,5 t megengedett össztömegig 20 000 Ft
Teherautók 3,5 – 7,5 t össztömeg között 21 000 Ft
Teherautók 7,5 t össztömeg felett 22 000 Ft
Autóbuszok 20 fő szállítható személyig 21 000 Ft
Autóbuszok 20 fő szállítható személy felett 22 000 Ft
Mezőgazdasági vontató és lassú jármű 20 000 Ft


Keressen minket bizalommal!